zaterdag 7 augustus 2010
Brandalarm
Een van de ochtenden in ons tijdelijk appartementje werden we hardhandig gewekt door een oorverdovend brandalarm op de gezamenlijke gang. Dus snel aangekleed, tas en wat belangrijke dingen meegenomen (dat hoort eigenlijk niet) en wegwezen.
Met de trap, want de lift mag je natuurlijk niet gebruiken, en lekker binnen in de hal blijven wachten met andere half-wakkere vakantiegangers op de dingen die komen gingen.
Het scheen het alarm bij ons op de verdieping te zijn, maar omdat we daar geen brand, rook, hitte, geluid of wat dan ook hadden opgemerkt, vonden we dat we wel even binnen konden blijven. Het leek veel op vals alarm en buiten miezerde het.
Maar wat, als je doof bent? Dan hoor je dat alarm niet, hoe oorverdovend het ook is... En wat als je de lift nodig hebt om beneden te komen, omdat je niet in staat bent om via de trap te gaan? Dat noemen we "uitgankelijkheid".
Op de Britse eilanden is van alles meer dan zorgvuldig geregeld, tot en met een sticker op de stekkers van alle apparaten en de apparaten zelf, dat ze weer een jaar veilig geacht worden (foto: Wales, zomer 2009). En als je zelf een brandje gaat blussen zijn er meerdere soorten brandblussers voorhanden met een sticker ernaast wat je wanneer en waarvoor moet gebruiken. Maar voor een goede uitgankelijkheid ben ik niets tegengekomen.
In Nederland begint het besef door te dringen, dat je ook iets moet bedenken om mensen te evacueren die het alarm niet kunnen horen of niet (goed) kunnen lopen. Dat laatste kan overigens ook gelden voor zwangere vrouwen, kleine kinderen en mensen in paniek.
Voor het eerste probleem bestaat er een rookmelder met zwaailicht en trilalarm voor onder je kussen. Het tweede is ingewikkelder. Er bestaan evacuatiestoelen, waarmee je mensen de trap af kunt krijgen.
Een andere aanpak is zorgen dat evacueren niet nodig is, omdat de brand beperkt gehouden wordt. Dan kan door sprinklers aan te leggen, óók in woningen. Er zijn al de nodige buitenlanden waar dit verplicht is. In Nederland wordt het de laatste jaren in de woningbouw wel op vrijwillige basis gedaan in woongebouwen die hoger zijn dan 70 meter, maar de meerkosten zijn hoog. En dat is vaak een probleem.
Vanochtend stond er in de krant, dat er jaarlijks veel branden in verzorgingshuizen e.d. ontstaan. Het "voordeel" daar is dat de brandweer al weet dat ze daar minder mobiele mensen kan aantreffen. Bij woningen en vele andere gebouwen is dat van tevoren niet bekend.
Het alarm in ons appartement was inderdaad vals. De beheerders lieten na een kwartier weten dat het door het weer kwam. Brandalarm binnenshuis als het buiten motregent?
Labels:
brandalarm,
doof,
evacuatiestoel,
lift kapot,
sprinkler,
trap,
uitgankelijkheid,
veiligheid apparatuur
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
0 reacties:
Een reactie posten