Raar woord, "levensloopbestendig". Denk maar eens na wat het echt betekent. Inderdaad een huis voor je HELE levensloop. Een huis waarin je zou kunnen wonen van je geboorte tot je graf. Een huis dat je kunt aanpassen aan de gewenste omstandigheden, kamer erbij, kamer eraf, muurtje verplaatsen, als je dat nodig hebt.
Dat op zich is overigens de schrik van menig makelaar. Die willen graag zo min mogelijk aanpassingsmogelijkheden, verhuizen, dát is pas een goed idee.
De beschreven betekenis was ook ooit de bedoeling, maar het is nooit echt goed van de grond gekomen. De regelgeving zit daar ook tussen: de brandweer maakt het je niet echt gemakkelijk als je een slaapkamer die de buren niet meer nodig hebben, bij je huis wilt trekken.
Uiteindelijk is de betekenis vervaagd tot zoiets als "geschikt (te maken) voor mensen met een lichte functiebeperking". Wat je daar precies onder moet verstaan staat overigens nergens op papier. Niet zo duidelijk dus voor de woningzoeker, want wat kan die verwachten?
Zoals al vaker gezegd, die brede deuren zijn nuttig (en ook verplicht bij nieuwbouw), maar de grootste knelpunten liggen in de badkamer en de slaapkamer, en daar kom je nog rare dingen tegen. Is er wel een toilet in de badkamer bijvoorbeeld. Dat vindt de thuiszorg erg belangrijk als ze ooit bij jou in actie moeten komen.
Sinds een poosje wordt geprobeerd het woord "levenloopbestendig" te vervangen door het nieuwe woord "levensloopgeschikt". Daarom heb ik het internetdomein .nl daarvoor alvast maar gereserveerd. De invulling volgt nog. Tot die tijd komt u gewoon uit op de website van Ouder worden in eigen huis.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
0 reacties:
Een reactie posten