zaterdag 19 juni 2010
Douchen
Het eerste obstakel dat zoonlief tegenkwam was de douchebak. En dat is een bekend obstakel voor mensen die tijdelijk of altijd niet zo mobiel zijn. Die douchebakken hebben een forse opstap, ik heb dat wel eens opgemeten bij iemand in een woning die verkocht was als "seniorenwoning". Maar liefst 23 centimeter! Dat is hoger dan een gangbare traptrede.
In de badkamer is de mens kwetsbaar: geen bescherming van kleding en schoenen, gebruik van zeep en water, en af en toe op één been staan. Allemaal op zich al ingrediënten voor een ongelukje, maar allemaal samen zeker niet risicoloos: uitglijden, evenwicht verliezen, een douchekraan die tintelingen in je handen veroorzaakt.
Om met het laatste te beginnen. Dat klinkt misschien wel "avontuurlijk" (citaat van iemand die dat in haar huis heeft), maar het is niet de bedoeling. Het is te voorkomen door de badkamer aan te laten leggen door iemand die 'echt' verstand heeft van elektrische installaties. Die weet namelijk dat er in een badkamer de nodige aardingsvoorzieningen moeten worden aangelegd. En als de bouwkundige vloer van beton is, hoort daar een aardmatje bij om de douchevloer als het ware elektrisch "los te koppelen" van de omliggende kamers. Alles is namelijk met alles verbonden via de wapening in de vloer. En dat kan in de badkamer leiden tot dit soort rare effecten, maar het kan ook fataal aflopen.....
De combinatie van water en zeep verhoogt de kans op uitglijden, en in je blootje ben je niet erg goed beschermd als je valt. Daarom is een stroeve vloer zéér aan te raden. Dat betekent nieuwe antisliptegels laten leggen of de bestaande tegelvloer stroef laten maken (vrijwel onzichtbaar).
Op één been staan (op de natte vloer met zeep) doe je als je de douchebak in of uit moet stappen, en als je staande je voeten wast. Het eerste maak je veiliger door voor een "inloopdouche" te kiezen en/of iets aan de muur te hangen waaraan je je kunt vasthouden. Let wel op of de muur dat kan hebben, gipsblokken geven geheid een probleem!
Voor veilig en comfortabel je voeten wassen kun je natuurlijk ook erbij gaan zitten, bijvoorbeeld op een douchezitje. Daarover een andere keer méér.
Eenmaal in de douchebak gehupt, moest zoonlief nog wel wat voorzieningen treffen om het gips droog te houden. Maar met een vriendin die al eens twee armen tegelijkertijd heeft gebroken, was daarvoor de benodigde expertise in huis.
Labels:
aardmatje,
badkamer,
douchebak,
hoogte,
inloopdouche,
uitglijden,
veiligheid
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
0 reacties:
Een reactie posten